Hogyan válasszunk tökéletes kutyaházat? Máris kiderül!

Nem mindegy, milyen kutyaházat vásárolunk

Sokaknak ismerős a kutyaház látványa az udvarokon. Ismert eleme a filmeknek, a családi idill jelképe is egyben. Az életben persze nem minden ilyen szép és nem is egyszerű. Annyi tény, hogy sokan nem vesznek vagy készítenek a kutyaházat a kedvencüknek, még ha azok igényelnék is. Ez semmiképpen sem követendő példa. Azonban az sem mindegy, hogy milyen kutyaházat választunk: nem egy fajta van. A kutyaház ma már ugyanolyan széles választékban a rendelkezésünkre áll, ahogy a legtöbb termék, ezért érdemes megfontolni a döntést, mielőtt még belevágnánk a kutyaház megvásárlásába.

Az első lépések a kutyaház vásárlása felé

Fontos leszögeznünk először is, hogy mennyi az anyagi keret a kutyaház megvásárlására. Nem érdemes saját magunknak belevágni az árakat meglátva a ház készítésébe, hiszen profi anyaggal és a sok idő befektetésével akár még többe is kerülhet a saját magunk által készített darab a boltinál, azonban az biztos, hogy sokkal veszélyesebb. A nem megfelelően lecsiszolt, smirglizett, lakkozott fadarabokból szúrós darabok állhatnak ki, amik a kutyánk bőrébe szúródva fertőzést okozhatnak. Ez pedig sem az állatoknál, sem az embereknél nem veszélytelen. Úgyhogy, ajánlott a kutyaház vásárlása a készítése helyett. Számos egyéb területen csillogtathatjuk a DIY tehetségünket, ez azonban nem az a terep. Szóval a következő lépés az anyag és a méret kérdésének megfejtése.

Milyen anyagból legyen a kutyaház?

A műanyag kutyaház esztétikailag nem a legszebb. Általában egy gyerekjátékra hasonlítanak, és nem egy valódi otthonhoz a kutyánk számára. Előnye, hogy olcsóbb, mint a többi fajta, és viszonylag könnyű is, ezért szabadon mozgathatjuk az udvaron, viszont nem csak mi tehetjük ezt meg, hanem bármelyik erősebb széllökés is, ezért mégis valamilyen rögzítési formára szükségünk lesz, vagy egy szélcsendes sarokra a ház mellett. Alapvetően nem a legjobb hőbiztosítás szempontjából ez a darab, azonban béléssel kicsit enyhíthető a helyzet, és így már egy kényelmesebb otthont nyújthat a kutyánk számára. Az evidensebb darab nyilvánvalóan a fából készült. Ez minden kertben jól mutat, nagyon tetszetős, ráadásul az igazi házak formájára hajaz. Megfelelő lakkozással és fafajta megválasztásával hosszú éveken át kiválóan használható marad az eső, szél és fagy ellenére. A hőszigetelése jobb, mint a műanyag társának, de ezen több szempontból még segíthetünk is. Ilyen például a megfelelő méret megválasztása. Érdemes megnézni, hogy a kutyánk leendő, vagy kifejlett testsúlya és magassága mekkora lesz, és ezáltal mekkora helyet igényel majd a kutyaház. A túl kicsi nem megfelelő, nem fogja szeretni, ha pedig mégis belekényszeríti az ember, gondokat okozhat a mozgásában később, hiszen mi, emberek sem szeretünk sehol nyomorogni. A túl nagy sem megfelelő. Itt nem a mozgásbeli gondokkal kell számolni a jövőre nézve, hanem pont a témában lévő hőmegtartással. A nagyobb hely kevésbé tartja a meleget, ráadásul az állat természetes testhőmérséklete adja a házban maradó meleg egy részét. Ahhoz, hogy ez, és egy megfelelő szigetelés elég legyen ahhoz, hogy ne fázzon meg a család kedvence, tökéletes méretet kell választanunk. A tető sem mindegy természetesen, milyen anyagból van. Rendes lakás képére épített, cserepes tetővel vagy valamilyen vízlepergető réteggel járunk a legjobban. A tető és az alap sínyli meg legjobban a kutyaházban az időjárás viszontagságait, ami sokszor problémás lehet, ezért egy minőségi anyag akár éveket is adhat hozzá a ház élettartamához. Nem csak az esővel kell számolnunk természetesen, hanem a faggyal is, de a meleg ugyanúgy problémás lehet. Egy rosszul megválasztott kutyaház télen túl hideg, nyáron túl meleg, ezért semmiképpen nem ajánlatos az olcsóbb kategóriákhoz görcsösen ragaszkodni.

Hova helyezzük a kertben a kutyaházat?

Azt hinnénk, ez a kérdés tényleg elhanyagolható, azonban korántsem ez a helyzet. A kutyánk életében fontos a társaság, ezért a kert egyik eldugott sarka nem lesz számára bíztató hely, ahová majd szívesen bemegy. Nehéz megtalálni számára a megfelelő helyet, utána azonban nem kell majd őt noszogatni, hogy fáradjon be az otthonába. Ha tökéletes azonban a méret, szeretni fogja a kis saját fészkét, ami csak az övé. Lásson rá mindenképpen a kapura, hiszen ez egy fontos feladata, szemmel tartja a házat, anélkül talán nem is szeretné a kis vackot. Figyeljünk rá, hogy ne lejtős területen legyen. Kényelmetlen lenne a kutya számára, és a víz is könnyebben bejutna a házba. Nyáron érdemes olyan helyen tárolni, ahol árnyék jut a kutya számára, így nem forrósodik fel annyira a fa anyaga sem, ami a minőségét védi és kellemes pihenőhely lesz a kedvenc számára is. Fontos tehát a kényelem a kutyaház kiválasztásakor az állat számára, de nem csak erre kell mindenképpen figyelemmel lennünk, hanem a mindenkori természeti jelenségekre, az időjárásra, az évszakok váltakozására. Télen azért nem árt egy kazánház vagy akár a lakás, ahová beinvitálhatjuk a kutyát, hiszen a fagy ellen a nyitott házikója nem fog rendes védelmet nyújtani tartósan.