Miért döntenek sokan a villanykazán mellett?

A villanykazán eredete

Természetesen a villanykazán sem a semmiből tűnt fel, sok modell és fűtési megoldás előzte meg. Amikor az ember letelepedett a tűz melegét is bevitte magával az otthonába. Egy idő után kialakult nem csak a beltéri tűzhely, de a kandalló koncepciója is. Ez egészen sokáig megmaradt a legfejlettebb és legelterjedtebb fűtési megoldásként, parasztházakban még ma is látni olyan kemencét, ami több szobába benyúlva egyszerre a fűtés funkcióját is ellátta.

Ezt a jól bevált módszert váltotta fel a villanykazán elődje, mikor az első radiátorok, kazánok elterjedtek a századforduló tájékán. Természetesen ezek még inkább a nagyvárosokban szolgáltak fűtési alternatívaként, ahol a nyersanyag lefedettség lehetővé tette a használatukat. Ám napjainkra az elektromosság már szinte minden tanyán elérhető és éppen ezért, ha más nem is, ez a lehetőség biztosan rendelkezésre áll, ha a fűtési rendszert szeretnénk megújítani, vagy csak szimplán cserélnünk kell. Miért érdemes tehát elektromos kazánban gondolkodni?

A villanykazán számtalan előnye

Egy igen magától értetődőt már említettem: a villanykazán szinte minden háztartásba beépíthető. Ez azt jelenti, hogy a nyári házban is – ha máshogy nem, hát elektromos kazánnal biztosan megoldható a fűtés. Sokkal elterjedtebb, mint a gázvezeték hazánkban pedig az országos lefedettség is igen kedvező.

Ehhez kapcsolódóan fel szokott merülni, hogy a gáz viszont egy olcsóbb energiahordozó, illetve sokan nem szeretnének csak egyetlen szolgáltatótól függeni. Az elektromosság napjainkra azonban nem olyan egyértelműen drága, inkább alsó középkategóriás, amely esetenként még be is előz a legolcsóbb helyre. Az üzemeltetési költség tehát nem jelentősen és kiugróan magasabb.

Ami viszont biztosan olcsóbb, az a beüzemelés. A villanykazán beszereléséhez ugyanis semmi más nem kell, mint hely a készüléknek és a villany maga. Nem kell kémény, ezáltal a tetőt és a plafont sem kell macerálni, nem kell azokat megtervezni, az időt, energiát belekalkulálni, nem kell az engedélyeztetéssel bajlódni. Éves ellenőrzés sincs, talán még élénken él a felnőttek emlékezetében, amikor bekopogtat a kéményseprő, hogy kéményellenőrzést végezzen, illetve körbemenjen a gázkészülékek táján egy szivárgás és szén monoxid mérővel. Hát erre a villanykazán esetében semmi szükség nincs.

Ami fel is hozza a következő előnyt: a biztonságot. Mivel az energiahordozó, amit működtet, az áram, semmilyen mérgezéstől, szivárgástól nem kell tartanunk, fizikai égés nem zajlik az otthonunkban. Természetesen a modern készülékeknél már minden esetben nagy hangsúlyt fektetnek a biztonságos üzemelésre, mégis könnyebb a tudat, hogy a bajra még az esély sincs meg.

A használat során szintén könnyebbséget jelent, hogy az energiahordozót nem kell eltárolnunk. Nem szükséges felkuglizott fahasábokból falat emelni a fészerben, nem kell állandóan lejárni érte és folyton etetni, adagolni. A villanykazán szabályozza saját magát és nem vesz el a nyersanyag tárolás külön területet az otthonunkból.

A beüzemelés során a villanykazán elhelyezése is kifejezetten egyszerű. Még az sem feltétlenül köt bennünket, hogy a vezeték hol fut, hiszen nem kell feltétlenül a falban mennie. Ízlésesen el lehet már kívülről is rejteni a kábelt, mely adott pontra vezeti az áramot, így a villanykazán szó szerint oda tervezhető, ahova csak akarjuk. Igaz van pár értelemszerűen praktikusabb elgondolás, de a szabadságunk megvan rá.

A villanykazán előnyei:

  • szinte minden háztartás számára elérhető megoldás
  • olcsó beüzemelés
  • nem engedélyköteles
  • nem kell hozzá kémény így annak beszerelésével vagy bővítésével járó munkálatra sincs szükség
  • biztonságos
  • nincs energiahordozó, amit eltárolnunk kéne
  • folyamatos hatásfokkal üzemel
  • elhelyezése a lakásban szabadabb

A modern villanykazán

Számos előnye mellett a villanykazán olyan funkciókat is képes ellátni, amik igazán kihasználják az eszköz sokoldalúságát. Az elektromos kazán ugyanis kiegészítő fűtésként is tökéletesen megállja a helyét mondjuk egy olyan energiaszolgáltató mellett, mint a szolár energia, amelynek a hőtermelése ingadozó. Hiszen nem süt folyamatosan mindig ugyanúgy a Nap, pláne, ha a téli időszakot vesszük. A megújuló energiaforrások mellett azonban a biztonság kedvéért kiválóan megfér egy elektromos kazán.

Ezt kiegészítendő alkalmazhatunk digitális illetve okos megoldásokat is. A villanykazán okos otthon esetén programozható, beállíthatjuk, ha elutazunk, hogy pár napig csak a hőt tartsa, és aztán fűtsön be, mire hazaérünk. Ez egyrészt spórolási lehetőség, másfelől kényelmi faktor. A programozhatóság megfelelő kihasználásához azonban elengedhetetlen, hogy a villanykazán és maga a fűtésrendszer megfelelően legyen beállítva, és a radiátorok, szivattyú is összehangoltan működjenek.

A villanykazán beüzemelése éppen ezért a legjobb, ha szakember kezében összpontosul, pláne, hogy sok esetben a garanciánkat is csak akkor érvényesíthetjük, ha a gyártó által szerződött szakember végzi a beszerelést. Érdemes olyan partnert választani, akinek kiterjedt szervízhálózata van Magyarországon, hogy a később esetleg szükséges javítások, alkatrészcserék minél inkább zökkenőmentesen menjenek végbe.