a puli kutya leírása

Puli, a rastafari kutya

Ki ne ismerné a magyar kutyafajták mondhatni legnépszerűbbjét? A puli gyakorlatilag már külföldön is egyre nagyobb népszerűségnek örvend, többek közt Mark Zuckerberg is esküszik rájuk. Ehhez azonban nem lenne elég a jellegzetes küllem, amit rajtunk kívül elsőre szinte mindenki meghökkenéssel fogad. A puli sok más remek jellemvonással bír, ami miatt szintén méltó ara, hogy társunk legyen. Úgyhogy azon túl, hogy poén a kis felmosórongy kinézet, igazán érdemes a dolgok mögé látni, miért is olyan nagy kincs a magyar kutyafajták éllovasa és ha már olyan szerencsések vagyunk, hogy boldog gazdija lehetünk, miként ápolhatjuk a legjobban?

Puli kutya nyírása

Terjeng pár hiedelem a nagyvilágban a puli szőrével és nyírásával kapcsolatban. Ezeket szeretném most végigvenni és tiszta vizet önteni a pohárba.

 1. A puli szőrét nem szabad nyírni.
  Ez például butaság. A kiállítási kutyákat valóban nem szokás nyírni, ellenben anno a pásztorok is évi egyszer, általában tavasszal, amikor a birkát nyírására is sort kerítettek, levágták a kutyák szőrét. Sokkal jobban viseli majd a nyarat és télire pedig, mikor szüksége lesz rá, visszanő.
 2. Soha többé nem lesz olyan a szőre, ha egyszer lenyíratjuk.
  Ez is téveszme. A szőr minősége úgy egy év elteltével nyeri vissza eredeti minőségét. Túl gyakori nyírás mellett a puli szőre puhábbá válhat, de esztétikailag nem változik és ugyanúgy megmarad a zsinóros göndörség.
 3. A vastag bunda nyáron hűti a kutyát.
  Ez igaz is, meg nem is. Egy darabig valóban gátolja, hogy a nap meleg átjusson a kutya bőréig. Kirívó hőségben azonban a puszta súlya is teher és felhevülést okozhat, amit aztán nehezen tud leadni. Sokkal jellemzőbb, hogy nyáron nap közben az állat passzív és csak az esti lehülés után élénkül fel.
 4. Ha levágjuk a szeme elől a szőrt, megvakul.
  Nem teljesen. A gondot az okozza, ha ezt egy tizennégy éves kutyánál életében először tesszük. Ha egész életében sötétben, sok szőr takarásában „élt”, a szeme már nem fog tudni alkalmazkodni a hirtelen megnövekedett fény mennyiségéhez és ez mindenképpen problémát jelent majd. Ha a szeme előtt kölyök kora óta rendszeresen vágjuk a szőrt, ez semmi problémát nem jelent majd neki.

A puli ápolása

A puli rendszeres ápolása fontos feladat, mert egy egy hosszabb kihagyás után már nem tudjuk olyan könnyen elhárítani az esetleges gondokat. Kicsit hasonlóan a takarításhoz, a rendszeres kevés több. Egy egy séta után feltétlenül nézzük át a bundáját, mancsokat, nem került-e bele toklász vagy kullancs. A toklász alakjánál fogva ritkán hullik ki magától, viszont képes egyre beljebb és beljebb furakodni a bundában, felsértve a bőrt, sőt a bőrbe beágyazódva vándorolni, ami csúnya sipolyokat, gennyes sebeket ejthet. Ennél egyszerűbb jóval a rendszeres ápolás, a figyelmet a puli amúgy is élvezni fogja. Érdemes étkezések után megtörölgetni a száj környékét, főleg ha valami zsírosabb, levesesebb kaját adtunk neki. A jó minőségű száraztápoknál általában kevésbé adódik ilyen gond, de mindenképpen ügyeljünk rá, hogy a kutyánk tiszta legyen. Általában a puli kutya leírása nagy mértékben a küllemre hagyatkozik, és ezen belül is a fajta szőre a legszembetűnőbb jellemző. Ez a szőr nagyjából nyolc-tíz hónapos korában tömörebb lesz, ekkorra vedli le a kölyökszőrt és alakul ki a szerkezetes szőrzet. Ez már hosszában hasad és fontos is, hogy rendszeresen tépkedve alakítsuk ki a zsinóros, avagy szalagos szőr köntöst. Ujjnyi vastagságnál vékonyabb tincseket nem szabad tépni, mert ez már könnyen leszakadhat. A tépkedéssel érdemes sorban haladni, tetszőlegesen elölről vagy hátulról. A puli mancsának tisztántartására érdemes fokozott figyelmet fordítani. Annak érdekében, hogy ne ragadjon sár az ujjak közé, a talppárnák közti szőrt egy ollóval vágjuk rövidebbre, ügyelve, hogy ne sértsük fel a kutya bőrét.

A puli fürdetése

Nem túl gyakori, hogy egy felnőtt puli fürdetésre szorul, de ha mégis, semmiképpen se dörzsöljük a szőrét. A legegyszerűbb, ha egy samponos vízzel teli kádba állítjuk a kutyát, mintha „beáztatnánk”. Bundáját kezdjük óvatosan nyomkodni, paskolni, érezni fogjuk, ahogy fokozatosan a mélyebb rétegek is átisszák a vizet. A durván koszos területeken higított kutyasampont alkalmazhatunk. Szárításkor hasonlóan óvatosan járjunk el. A sampont alaposan ki kell öblíteni, majd a bedolgozásból már ismert nyomkodással tudjuk „kicsavarni” a vizet. Törölközővel ne is próbálkozzunk, elvetélt ötlet. A zsinóros szőr mindenképpen nagy mennyiségű vizet tart meg. Ezt egy száraz törölközővel tudjuk itatni, érdemes jó alaposan. De a legjobb módszer úgyis az, amit a kutya már önmagától is megcsinál: ha kirázza a vizet. Ezt mindenképpen hagyjuk, mert még így is egy-két nap, amíg a kutyánk szőre teljes mértékben megszárad. Pár nap alatt a szőr visszanyeri eredeti tartását.

Ha nincs szükség egy teljes fürdetésre, használhatunk a patikákban fillérekért kapható bórvizet. Szemkörnyéken ne használjuk, nehogy véletlenül bele menjen, itt érdemesebb nedves vattapamaccsal tisztogatni vagy egy tiszta és puha törlőkendővel. A fülkagyló tisztításánál jó, ha figyelünk esetlegesen benőtt szőrökre, ezeket is érdemes eltávolítani. Ha a sok feladattal nehezen boldogulunk, vagy szeretnénk profi szakemberre bízni először, forduljunk gyakorlott kutyakozmetikushoz!